Кому дозволи на проживання у Польщі можуть не продовжити

22:32 30 квітня 2024 р.

Фото до новини

Якщо польському уряду надійде відповідний запит або прохання від української сторони, то він готовий розглянути можливість відмови продовжувати посвідки на проживання у Польщі чоловікам мобілізаційного віку, в яких раніше закінчиться відповідний дозвіл.

Про це повідомило Польське радіо, пише DailyLviv.com.

«Український уряд наразі не звертався до польської сторони щодо направлення до України молодих українців, які перебувають у Польщі», — сказав в ефірі TVP Info заступник очільника МЗС Польщі Анджей Шейна. «Коли Україна звернеться до Польщі з проханням, ми діятимемо відповідно до польського та європейського законодавства», — додав він.

16 квітня президент України Володимир Зеленський підписав новий закон про мобілізацію. 23 квітня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив про справедливий підхід до чоловіків мобілізаційного віку, які перебувають як в країні, так і за кордоном. У пості на платформі Х глава української дипломатії наголосив, що перебування за кордоном не звільняє від зобов’язань перед державою. А у ЗМІ почали з’являтися повідомлення про те, що українські консульства припинили видавати готові документи для чоловіків 18-60 років.

Відповідаючи у вівторок на запитання про можливість допомоги українській стороні у відправленні в Україну молодих українців, які перебувають у Польщі, Шейна наголосив, що український уряд поки що не звертався до польської сторони з цього питання. «Я б хотів, щоб спочатку міністр закордонних справ або посол України звернувся, наприклад, до МЗС і польського уряду з конкретними очікуваннями», — додав заступник міністра.

У цьому контексті Шейна також згадав про можливості польської сторони. «Пам'ятаймо одну річ: у деяких людей, які перебувають у Польщі, закінчуються посвідки на проживання, тому ми можемо, наприклад, не надавати ці дозволи», — зазначив він.

Читайте такожМайже на $9 млрд військової допомоги надала Польща Україні - Сікорський

Заступника голови МЗС також запитали про його думку, чи український уряд звернеться до Польщі з проханням не продовжувати посвідки на проживання для чоловіків віком 18-60 років. «Ми точно не будемо захищати ухилянтів», — відповів Шейна. Він запевнив, що в такому випадку переконуватиме главу МЗС Радослава Сікорського не продовжувати ці дозволи. Шейна додав, що «офіційної позиції з цього приводу немає, тому що немає звернення українського уряду до уряду Польщі».

На запитання, чи будуть відловлювати та повертати в Україну людей без дозволу на перебування в країні, він відповів, що ні. Шейна підкреслив, що все має відбуватися згідно із законом. «Поки у когось є дозвіл (на перебування – ред.), ніхто нікого не ловитиме. Але можуть, наприклад, не продовжити ці дозволи, але нехай уряд України визначиться з таким запитом і пропозицією», — додав заступник міністра. Він також запевнив, що коли Україна звернеться із відповідним проханням до Польщі, Варшава діятиме відповідно до польського та європейського законодавства.

Читайте такожПольща зможе закрити небо над західними областями України

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів