Комунальники зруйнували історичні надгробки на одному з найдавніших некрополів Львівщини

22:37 19 квітня 2024 р.

Фото до новини

Їх обіцяють відновити найближчим часом зі залученням фахівців від міжнародної фундації.

Про це інформують у Дрогобицькій міській раді, пише DailyLviv.com.

Як нагадують у мерії, соціальні мережі облетіла новина, що у Дрогобичі комунальні служби міста при видаленні аварійних дерев пошкодили старовинні надгробки на одному із кладовищ міста. Мова іде про цвинтар на вулиці Трускавецькій. Пошкоджень зазнали певні елементи на кількох надгробках.

Роботи з доброустрою території та видалення аварійних дерев на кладовищі проводило КП «Служба муніципального управління». Там пояснюють – видалення аварійних дерев відбувалось за наявності відповідних на це дозволів і документів.

Читайте також: Водій, який протаранив браму Личаківського цвинтаря, влетів у сотні тисяч гривень

"Так, стався дуже прикрий випадок, за що ми просимо вибачення перед польською громадою міста і одразу зазначаємо – надгробки буде відновлено. Ситуація, що трапилась – це прикрий інцидент, а не акт вандалізму, як її охрестили в соцмережах. Під час робіт підвело обладнання. Оскільки, на територію кладовища неможливо завезти кран – то для видалення аварійних дерев на цьому кладовищі доводиться послуговуватись послугами фахівців арбористів. Під час робіт не витримав трос, тож зрізане дерево впало та пошкодило надгробки. Цю ситуацію уже обговорено із представниками польської громади міста. Подальші роботи, наразі, призупинено. Однак, на території кладовища є ще чимало старих дерев, які можуть не витримати елементарного погіршення погодних умов і наробити ще більшого лиха. Таку ситуацію ми мали кілька років тому", – наголосив Володимир Суда, керівник КП «СМУ».

Прикрий інцидент, що трапився прокоментували і в департаменті міського господарства – там зазначають, що в результаті робіт пошкоджено три пам’ятники: в одному зігнувся та частково зламався залізний хрест, в другому – розколовся бетонний надгробок, третій – частково пошкоджений. Їхнє відновлення буде здійснено найближчим часом із залученням фахівців від міжнародної фундації.

Читайте також: На Личаківському цвинтарі Польща профінансувала реставрацію гробівців і надгробків: які обрали

Довідка

Головний міський цвинтар розташований на вулиці Трускавецькій. Тут, починаючи з кінця XVIIIct., ховали міщан. Він є найбільш відомим з чинних некрополів міста. Виник внаслідок Йосифінської реформи у 80-х роках XVIII ст. і став першим неприцерковним цвинтарем у Дрогобичі. Його попередником слід вважати цвинтар біля костьолу Святого Бартоломея, закритий, як і інші прицерковні дрогобицькі цвинтарі, в перші роки австрійської влади, – розповідає керівник Туристично-інформаційного центру Дрогобича Ігор Чава. – Точна дата заснування цвинтаря – 3 травня 1790 року. Краєзнавець Єжи Пілецький вважає, що цей некрополь лише на чотири роки молодший від львівського Личаківського цвинтаря і є приблизним ровесником відомих цвинтарів у Варшаві, Кракові, Вільнюсі, Парижі. До цього ще можна додати, що дрогобицький цвинтар на 44 роки старший від Байкового кладовища в Києві.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів