Як Литва сприятиме поверненню в Україну чоловіків призовного віку

23:17 30 квітня 2024 р.

Фото до новини

Литва була б готова допомогти Україні повернути до країни чоловіків мобілізаційного віку, якби Київ побачив у цьому потребу.

Про це повідомляє Delfi, пише DailyLviv.com.

На думку старшого радника президента Гітанаса Науседи з питань національної безпеки Кястутіса Будріса, Литва була б готова допомогти Україні повернути до країни чоловіків мобілізаційного віку, якби Київ побачив у цьому потребу. Однак, за його словами, для забезпечення ефективності таких політичних рішень варто було б подумати про рішення на міждержавному рівні.

Читайте такожЛитва допоможе Україні у поверненні військовозобов'язаних

Пояснюючи важливість регіонального рішення, Будріс заявив, що таким чином було б забезпечено ефективність мобілізаційних процесів, оскільки, продовжив він, українці, які ухиляються від призову до армії, зіткнулися б з тими самими обмеженнями навіть після виїзду з країни, де вони зараз проживають.

"Якщо ми запровадимо суворіші умови проживання та роботи в Литві для громадян України, які ухиляються від зобов'язань в Україні, і якщо (вони) зможуть переїхати до сусідньої країни і там такого режиму не буде – наскільки це буде ефективно? Це буде скоріше імітація" – пояснив він.

Читайте такожПовернення військовозобов'язаних українців потребує консультацій в ЄС

Тим часом, відповідаючи на запитання, як на практиці могло б виглядати повернення українських чоловіків на батьківщину, Будріс зазначив, що можливі різні шляхи.

"Зрештою ми цього не робили, тому не можемо заздалегідь сказати, що у нас є фантастичне рішення того, як це може працювати", - підсумував радник лідера країни.

Минулого тижня Україна заявила про введення нових заходів щодо повернення чоловіків призовного віку до країни.

Читайте також: Коли МЗС обіцяє відновити отримання консульських послуг за кордоном чоловікам призовного віку

Україна припинила видачу нових паспортів чоловікам призовного віку, які мешкають за кордоном. Поки що невідомо, як і як довго застосовуватиметься таке обмеження.

Українським чоловікам заборонили виїзд з країни з початку вторгнення, за деякими винятками, які дозволяють чоловікам законно перетинати кордон. Деякі чоловіки втекли нелегально, інші, котрі проживали за кордоном до 2022 року, не повернулися, коли почалася війна.

Натомість Київ стикається з труднощами на полі бою, у тому числі і з нестачею солдатів.

Читайте такожКому дозволи на проживання у Польщі можуть не продовжити

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів